Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Obala - Živojin Ivković

    Obala

    Autor: Živojin Ivković

    Godina izdanja: 2017

    Broj strana u štampanom izdanju: 262

    Pismo: Ćirilica

    ISBN: 978-86-6327-008-4

    Izdavač: Udruženje nezavisnih pisaca Srbije

    Ivkovićev roman vremenski pokriva period od 1941. pa do 1999. godine. Pisac prati živote Simona, beogradskog Jevrejina, potomka žrtava Holokausta, i njegove supruge Nemice Gudrun, koja je potomak ratnog zločinca.

    Poput Andrićeve proze o mostu, Ivkovićev roman o obali pruža spektar opserevacija o čovjekovom biti i ne biti.

    Ružica Komar, književni kritičar,

    (Gradina, 2014.)

    Roman „Obala“ postavlja ključna pitanja današnjice, pitanja krivice i lične odgovornosti u relacijama krvnika i žrtve, pitanja kolektivnog pamćenja i opraštanja, fizičkih i duhovnih izgnanstava, što ga može svrstati u kategoriju tzv. angažovane literature. Iako je priča, odnosno zaplet, spiralno vođen od opštih do pojedinačnih činjenica, najvećim dijelom sveden na njemačke zločine prema jevrejskom i drugim narodima u Drugom svjetskom ratu, roman dobija univerzalnije okvire od samog sižea, pa se glavna junakinja romana gestom i djelom doživljava kao autentična savremena Antigona. Roman „Obala“ svojim pitanjima i svojom izvedbom vraća vjeru u davnašnje funkcije koje je književnost imala kako za samog čovjeka tako i za društvenu zajednicu. “Obala“ je roman koji se bavi vrlo ozbiljnom temom – periodom druge polovine 20. vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, indirektno tretirajući našu neveselu prošlost. U žiži je odnos Jevreja i Njemaca i njihovo suočavanje sa holokaustom. Junaci se upoznaju na Starom sajmištu, koje je paradigma zaborava, jer je to mjesto danas civilizacijsko ruglo.

    Mladen Šukalo, profesor

    Filozofskog fakulteta

    - iz recenzije

    U romanu pod naslovom Obala, jedinstvenim skladom modernog i klasičnog jezika naracije, Živojin Ivković nijansira boje estetsko-katarzične slike potresne borbe protiv sila zla dobrotom ljubavi.

    Iz dubina misaonosti prepliću se tonovi molitve i alarmantih upozorenja. Autor iskreno, bez plakatne poze, po diktatu duše iz ličnog bola i saosjećanja sa patnjama drugih, lirski dirljivo u epskom diskursu gradi osobenu fresku. Po imperativu srca roman izražava otpor zlu. Ljubav i stvaralaštvo se bore protiv bola od raznih obli-ka zla. Naslov od jedne riječi: Obala, sadrži bezbroj simbolično metaforičnih značenja, koja zrače iz gustog tkanja u tkivu romana.

    Ružica Komar, književnica,

     

    (Književne vertikale, br. 6; 2015.)

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    3,67 / 440,00 RSD

    Uštedite 40%

    Cena digitalnog izdanja

    3,67 / 440,00 RSD

    Uštedite 40%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija