Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Dendriti - Kalja Papadaki

    Dendriti

    Autorka: Kalja Papadaki

    Prevod: Irena Bogdanović

    Godina izdanja: 2019

    Broj strana u štampanom izdanju: 237

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-89597-16-5

    Izdavač: Štrik

    Dvadesetih godina XX veka, u grad Kamden, u Nju Džerziju, stiže Grk Adonis Kabanis džepova gladnih američkog sna. Iz istog grada, dvadeset godina kasnije, zapucaće prvi američki serijski ubica, a četrdeset godina nakon toga počinje roman Dedriti, i to u školskom toaletu gde se sreću dve devojčice, jedna uplakana, druga besna. Kamden se od grada koji obećava s početka veka pretvorio u skupine zatvorenih fabrika, siromašnih četvrti i oronulih kuća. U jednu od njih, jedne noći, neće se vratiti mladi, razjareni Pit, a narednog jutra njegova majka Luiza umreće od brige i tuge. Dvanaestogodišnja Mini tako će ostati siroče i sasvim slučajno postati deo porodice svoje školske drugarice Lete. I to baš u trenutku kada Letin očuh, Bejzil Kabanis, praveći večeru počinje da se pita gde je i kad pogrešio, pa je sve pošlo naopako…

    Onako kako se granaju dendriti, vijugaju se i prepliću životi junaka i junakinja ovog upečatljivo ispripovedanog romana koji govori o nekoliko generacija imigranata i nikad dosanjanom snu o srećnom životu.

    Dendriti su roman o večitoj dijaspori, propuštenim prilikama i pogrešnim izborima, ali i o nadi da nas negde čeka bolji, naš život, potrebi, najvećoj od svih – da pripadamo mestu koje će nam pružiti sigurnost.

     

    Roman je dobio Nagradu za književnost Evropske unije.

     

    Kalja Papadaki je grčka književnica i scenaristkinja. Rodila se u Didimotihu 1978, a odrasla u Solunu. Studirala je ekonomiju u SAD, na Bard koledžu i Brandajs univerzitetu, a zatim se vratila u Grčku i završila studije filma na Filmskoj akademiji Stavraku u Atini, gde danas predaje scenario.

    Kalja Papadaki piše scenarije za dugometražne filmove. Po njenom tekstu snimljen je film September Peni Panajotopulu, s kojom trenutno radi na novom filmskom, grčko-nemačkom projektu Za četrdeset dana. Scenario je zasnovan na kratkim pričama iz zbirke Zvuk nepokrivenog prostora.

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    5,00 / 600,00 RSD

    Uštedite 25%

    Cena digitalnog izdanja

    5,00 / 600,00 RSD

    Uštedite 25%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija