Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Ljubavnik ledi Četerli - Dejvid Herbert Lorens

    Ljubavnik ledi Četerli

    Autor: Dejvid Herbert Lorens

    Prevod: Svetozar Ignjačević

    Godina izdanja: 2022

    Broj strana u štampanom izdanju: 408

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-521-4505-8

    Izdavač: Laguna

    Roman koji je izazvao skandal i bio zabranjen u Velikoj Britaniji sve do 1960.

     

    Naše doba je u suštini tragično doba i zato odbijamo da ga shvatimo tragično. Došlo je do sloma, nalazimo se među ruševinama, počinjemo da izgrađujemo nova mala staništa, gajimo nove male nade. To je prilično mukotrpan posao; nema više ravnog puta u budućnost, a prepreke ili obilazimo ili se veremo preko njih. Prinuđeni smo da živimo, svejedno kolika se nebesa obrušavala.

     

    Prvi put objavljen 1928. godine u Firenci, roman Ljubavnik ledi Četerli stekao je status svetskog bestselera tek početkom šezdesetih, zahvaljujući odolevanju britanskog izdavača pred napadima javnog tužioca zbog opscenog sadržaja knjige. Integralna verzija romana objavljena je mesec dana posle sudskog procesa i već u prvom danu prodato je 200.000 primeraka.

    Lirski i senzualan, Lorensov roman govori o osećanjima žene saterane u zamku sterilnog braka. Kada se Konin suprug ser Kliforfd Četerli vrati iz rata paralizovan od pojasa naniže, platonska ljubav među njima joj nije dovoljna. Društvena konvencija toga doba prećutno je odobravala pravo ali i „zadatak“ ženama iz visokog društva da nađu ljubavnika koji će im, u ovakvom slučaju, podariti dete. Međutim, nežna ljubav koja će se razviti između ledi Četerli i lovočuvara sa imanja izazvala je burne reakcije kritičara i čitalaca.

    Iskren portret vanbračne afere i eksplicitne seksualne avanture njegovih junaka obeležili su knjigu kao kontroverznu. Nove generacije čitalaca imaju priliku da otkriju šta je to uzburkalo moderno društvo i da shvate ovaj roman kao Lorensovu kritiku moderne zapadne civilizacije.

     

    „Nijedna osoba u ovom veku, koje se ovaj roman tiče, ne bi smela da ga propusti.“ – Lorens Darel

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    5,42 / 650,00 RSD

    Uštedite 50%

    Cena digitalnog izdanja

    5,42 / 650,00 RSD

    Uštedite 50%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija