Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  IGC model procesa controllinga - autor

  IGC model procesa controllinga

  Godina izdanja: 2014

  Broj strana u štampanom izdanju: 64

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-89821-02-4

  Izdavač: MCB Edukacija

  Firma bez controllinga je kao muva bez glave, ide svuda ali bez osećaja za pravac i cilj. Kada krećete na put, prvi korak na tom putu je da pogledate mapu da vidite kuda ste krenuli, šta je cilj vašeg puta, šta vas čeka na tom putu i kako da pratite napredak. Mapa mora da bude standardizovana, sa jasno označenim ulicama, parkovima i znamenitostima jer kako bi inače znali gde se nalazite i da li ste na pravom putu. Tu može nastati i problem komunikacije jer kako da pitate za pravac ako onog koga pitate ne razume šta se na toj mapi nalazi?

  Odgovore na sva ova pitanja ćete naći u ovoj knjizi -" IGC model procesa controllinga". Ovaj model pokazuje kako su struktuirani procesi controllinga i kako mogu efektivno da potpomažu proces utvrđivanja ciljeva, planiranja i kontrole. Ciljna grupa su kako controlleri kao „nosioci procesa“ tako i ljudi izvan controlling službi, naročito oni koji daju inpute za procese controllinga i oni koji primaju usluge controllinga a to su menadžeri.

  Model se sastoji od 10 procesa:

   

  Strateško planiranje

  Operativno planiranje i budžetiranje

  Prognoziranje (forecasting)

  Obračun troškova

  Izveštavanje menažmenta (reporting)

  Controlling projekata i investicija

  Upravljanje rizicima

  Controlling funkcija (R&D, HR, prodaja, nabavka...)

  Podrška menadžmentu

  Unapređenje organizacije, procesa, instrumenata i sistema

   

  Za svaki od ovih glavnih procesa definišu se potprocesi. Za opisivanje glavnih procesa i potprocesa razvijeni su šabloni kojima se za svaki proces dokumentuju ciljevi, sadržaj i tačke kontakta procesa sa drugim procesima – input, output, početak i kraj.Model je tu da pre svega pruži smernice controllerima za osmišljavanje procesa controllinga u kompaniji i da im olakša komunikaciju sa kolegama controllerima i menadžerima. Može da brzo objasni procese controllinga i da izgradi još jedan temelj za jedinstveno shvatanje controllinga u teoriji i praksi.

   

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  4,16 / 499,00 RSD

  Cena digitalnog izdanja

  4,16 / 499,00 RSD

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija