Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Fantastične priče - Leopold Luganes

  Fantastične priče

  Autor: Leopold Luganes

  Prevod: Ana Marković

  Godina izdanja: 2016

  Broj strana u štampanom izdanju: 166

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6053-183-6

  Izdavač: Agora

  SVET U KOME SU ČUDA ODISTA ČUDESNA

  Izbor Fantastične priče Leopolda Luganesa, jednog od najuticajnijih pisaca u argentinskoj istoriji književnosti, sadrži priče iz knjiga Strašne sile (Fuerzas extrañas, 1906) i Kobne priče (Cuentos fatales, 1924) i one objavljene u časopisima od 1897. do 1936. godine, počev od prve Lugonesove fantastične priče „Leptir?”.

  Nastale u vreme kada se pozitivizmu kao dominantnoj filozofiji i realizmu kao vodećem književnom pravcu suprotstavljaju modernistička interesovanja za egzotično, okultizam i iracionalno, one problematizuju pozitivističke ideje i podrivaju temelje realistične verodostojnosti, u čijem se kulturološkom i estetskom normativnom okviru konstituiše književnost fantastičnog realizma kao suštinski subverzivni žanr.

  Lugonesov fantastični univerzum šarolik je koliko i njegova interesovanja, u njemu figuriraju ezoterija, okultizam, teozofija, mitovi, narodna verovanja, hrišćanski motivi, ludaci i moderni magovi-naučnici, čarobni predmeti i buntovne, inteligentne ili osvetničke životinje kao subverzivni elementi unutar ustanovljenog prirodnog ili sociokulturnog poretka. Specifično za Lugonesa je to što natprirodne fenomene često izazivaju sami junaci, bilo naučnim eksperimentima, kršenjem božanskih zapovesti, prkosnim stavom ka onostranom, ili čak taštinom i ljubavnim nepromišljenostima.

  Odvažni, radoznali ili cinični junak mora da prizna poraz pred silama koje ga nadilaze i koje ne uspeva sasvim da dokuči. Nastala u vreme pre modernih neofantastičnih preispitivanja žanra, koja su zamenila strah i nevericu pred natprirodnim fenomenima egzistencijalnim zamorom i rezigniranim prihvatanjem posunovraćene stvarnosti, Lugonesova fantastika još uvek odražava svet u kome su čuda odista čudesna, uzbudljiva i opasna i ostavljaju duboke a ponekad i kobne posledice na one koji ih iskuse.

   

  &&

   

  Leopoldo Lugones (1874–1938),  argentinski pesnik i prozni pisac, jedan od najistaknutijih predstavnika hispanoameričkog modernizma i fantastične književnosti Rio de la Plate, koja doživljava izvanredan procvat u XX veku s piscima kao što su Borhes i Kortasar. U Argentini se slavi Dan piscana datum njegovog rođenja, 13. juna. Važnija dela: Sutoni u vrtu (1905, poezija), Čudne sile (1906, priče), Sentimentalni Mesečev kalendar (1909, poezija), Kobne priče (1924, priče), Anoeeo senke (1926, roman).

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  5,13 / 616,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  5,13 / 616,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija