Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Milenijum u Beogradu - Vladimir Pištalo

    Milenijum u Beogradu

    Autor: Vladimir Pištalo

    Godina izdanja: 2009

    Broj strana u štampanom izdanju: 216

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-6053-064-8

    Izdavač: Agora

    KULTNI ROMAN O BEOGRADU

    KOJI JE POSTIGAO VELIKI USPEH U FRANCUSKOJ

     

    Izdavačka kuća AGORA je od  2009. objavila pet izdanja romana Milenijum u Beogradu, Vladimira Pištala. Ovaj roman je preveden francuski, nemački, italijanski, makedonski, bugarski, mađarski, slovenački, i slovački jezik. U svim zemljama imao je  odličan odjek kod publike i kritike.

    Posebno je primećen u Francuskoj, gde se našao u najužem izboru (medju 5) za nagradu «Femina» za prevedene strane romane na francuski, medju vise od 700 naslova.  Što je još važnije , kritička recepcija knjige je odlična, pa se za nekoliko meseci pojavilo 30-ak tekstova o ovom romanu u svim najznačajnijim francuskim dnevnim i književnim listovima. Pema informacijama od Pištalovog francuskog izdavača Febus (Phébus), tiraž ove knjige (2000 primeraka) je vrlo brzo rasprodat.

    Većina prikaza ističe da je u pitanju "visoka" ratna knjizevnost i nezaobilazna knjiga za razumevanje devedesetih u Srbiji. U pariskoj knjižari „Le Divan“, ovaj roman preporučuju kao„Osetljiv i žestok, ironičan i tačan, halucinantan i liričan, upravo čaroban portret Beograda, grada rodjenog u jednom snu“.

    Milenijum u Beogradu je mozički napisan roman gde se, kao što naslov naznačuje, gradi portret grada, isto koliko i jedne generacije u njemu. «Beli grad» je čudesan, prosanjan i proklet, a generacija koja liči na njega, uhvaćena je kroz grupu petoro prijatelja.

    Ovo je roman, između ostalog, i o ljubavi. Pre svega onoj prema Beogradu, gradu gde je grupa mladih odrasla, mitskom Beogradu: «Sanjao je kako se ulicama šetaju anđeli, a na prozorima žene otresaju jastučnice pune konfeta». Zatim, tu je i međusobna ljubav članova te grupe: Borisova strast prema Zori, Milanova prema Irini... Međutim, kada dođe početak rata, 1991, te ljubavi ne mogu da prežive.


    Milenijum u Beogradu nije roman pisan po pravilima, niti je hronika ratnih godina: to je freska o ljudskom ludilu, čija je glavna žrtva – Beograd. Crpeći sa dalekih slovenskih izvora, prežet nadrealizmom, autor koristi sve registre da svome delu udahne duh  grandiozne epopeje.

    …knjiga koja oduzima dah svojom lepotom i poetskim kvalitetima, čiji je glavni junak srpska prestonica. 

    Le Magazine Literraire


      Ovo je priča o noćnoj mori – Istoriji sa velikim I… Priča je kombinacija osvezavajući kratkih poglavlja, gorkih scena iz stvarnosti, zučnih ali i lirski neznih…

    La Nouvel Observateur


      Autor retkog literarnog dara uspeva da dočara osećaj gubitka i bespomoćnosti stanovnika zemlje koja se rasula kao kula od karata. 

    Le Figaro


     Jedinstven srpski glas, zvučan, urban i nov … srećni smo što smo našli tako pažljivog, veoma obrazovanog pisca sa ironičnom notom, koji jedinstvenim, često halucinatnim manirom opisuje  poslednju dekadu 20 veka u gradu sa kojim se identifikuje: Beograd, to sam ja!  

    Le Monde


      I posle halucinatorne unutrašnje i spoljašnje destrukcije Beograda… vidimo  kako grad još uvek uspeva da zadrži magične oblasti svog šarma, bogati spektar svojih boja, 

    Livre Hebdo

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    4,49 / 539,00 RSD

    Uštedite 30%

    Cena digitalnog izdanja

    4,49 / 539,00 RSD

    Uštedite 30%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija