Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Moraš da se smeškaš - Luisa Valensuela

  Moraš da se smeškaš

  Autorka: Luisa Valensuela

  Prevod: Ana Marković

  Godina izdanja: 2017

  Broj strana u štampanom izdanju: 187

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6053-226-0

  Izdavač: Agora

  GLAS I SVEST ŽENE

  Moraš da se smeškaš, prvi roman Luise Valensuele (1966) prikazuje život jedne prostitutke sa empatijom, iz antipatrijarhalne perspektive, bez moralisanja ali neumoljivo kritički prema društvu koje nema mnogo milosti za žene kao što je Klara, prostodušna junakinja sa skromnim snovima o moru i sreći, koja se na svakom koraku suočava s eksploatacijom i nasiljem.

  U ovu tragičnu priču autorka uključuje komične i kič elemente, te predstavlja izuzetno živopisnu galeriju sumnjivih likova, sitnih kriminalaca i prevaranata koji stoje u suprotnosti s naivnošću junakinje, čija maštanja o životu i ljubavi odražavaju sentimentalna opšta mesta popularne kulture. Ovo je takođe priča o sporom i mukotrpnom sticanju svesti jedne potlačene žene, a otvoreni kraj romana nagoveštava da je uspela spoznati slobodu, po prvi put i uprkos svemu.

  Luisa Valensula se u ovom romanu koristi linearnim pripovedanjem, koji će u potonjim delima zameniti brojnim narativnim eksperimentima, ali njime već najavljuje svoje centralne književne preokupacije, pre svega zanimanje za rodne teme i kulturni i društveni položaj žena, koje se nalazi u osnovi njenog poimanja ženskog pisma.

  ##

  “Na svakoj njenoj stranici nalazi se istinsko svetlo, istinska ljubav, istinska sloboda.”

  Hulio Kortasar

  ##

   

  Luisa Valensula (1938), jedna je od najznačajnijih savremenih latinoameričkih spisateljica, a njena proza je duhovita, razigrana, istovremeno eksperimentalna i zabavna, i vrlo kritična u odnosu na društvenu i političku stvarnost. Na srpski jezik su prevedene njene knjige priča Promena oružja i Simetrije, kao i Roman noar s Argentincima.

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  5,13 / 616,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  5,13 / 616,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija