Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Satori - Srđan Srdić

  Satori

  Autor: Srđan Srdić

  Godina izdanja: 2020

  Broj strana u štampanom izdanju: 195

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6477-051-4

  Izdavač: Partizanska knjiga

  „Retke su dobre vesti, blagovesti, u ovdašnjoj, odnosno regionalnoj, književnosti. Štaviše, otkako je intenzivno pratim na gotovo dnevnom nivou, bilo ih je svake godine toliko da stanu na prste jedne šake. Zbog toga vredi uzeti megafon u ruke i povikati: izašao novi roman Srđana Srdića! Zove se Satori. OK, moguće da se neće svi oduševiti ovom knjigom, ali tim pre, oni koji promaše njenu zastrašujuću istinitost, njenu užasavajuću lepotu, žive u boljem svetu. Oni su nišči duhom i samim tim blaženi, njihovo je carstvo nebesko. Ja ga se dragovoljno odričem.

  Satori se otvara citatima iz Barta, Liotara i benda Mogwai. Ako ništa drugo znamo da se nalazimo u post-svetu: poststrukturalizam, postmodernizam i postrok. Ovo je značajno zbog toga što se i čitav roman odvija u svetu koji izmiče jasnoj definiciji, odnosno jedinstvenom teorijskom modelu. To je svet koji je moguće odrediti samo kao onaj koji nastaje posle nečega, on nije temelj, nije osnova na kojoj se može graditi, on je razvalina koja štrči, ostanimo u Srdićevom svetu, iz mrtvog polja. U takvom svetu opstaje (postoji+traje) protagonista (postagonista?) pod nadimkom Vozač. Satori je Bildungs, odnosno obrazovni roman u kojem pratimo proces spoznaje, otkrovenja, satorija koji u zen budizmu označava trenutak viđenja suštine koji (ne)će Vozač doživeti.“

  Vladimir Arsenić

   

  U ovoj antišvejkovskoj anabazi jedan od prepoznatljivih srdićevskih likova, društvenom i intimnom istorijom oštećen čovek koji u današnjici gubi tlo pod nogama, polazi na paradoksalni put samooslobađanja, na kojem autor ocrtava duhovit i gorak portret savremene Srbije.

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  3,75 / 450,00 RSD

  Uštedite 50%

  Cena digitalnog izdanja

  3,75 / 450,00 RSD

  Uštedite 50%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija