Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Bagdadsko pričešće - Sinan Antun

    Bagdadsko pričešće

    Autor: Sinan Antun

    Prevod: Srpko Leštarić

    Godina izdanja: 2020

    Broj strana u štampanom izdanju: 208

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-521-3702-2

    Izdavač: Laguna

    Roman o jednom duboko ranjenom društvu, prepuštenom živom blatu postkolonijalne stvarnosti.

     

    Pisac Bagdadskog pričešća otkriva nam mnoge nepoznanice o sudbini brojnih etnokonfesionalnih grupacija hrišćana koje vekovima nastanjuju Srednji istok. Ove drevne hrišćanske zajednice, kako primećuje i prevodilac u pogovoru, „očuvale su svoju neobičnu narodnost“, a njihovi savremeni izazovi i protivrečnosti ogledaju se u ovom romanu kroz odnos dvoje glavnih junaka – starog Jusefa, pripadnika odlazeće generacije koja je u Iraku doživela i srećne godine, i njegove rođake Mahe, mlade studentkinje i pripadnice novog naraštaja koja usled tragičnih ratova, narastajućeg terorizma i pogubnog zapadnjačkog uplitanja vidi smisao svog života u napuštanju domovine svojih predaka.

     

    Sav besmisao iračko-iranskog rata, odmazde zapadne koalicije, američke okupacije i građanskog rata koji je usledio prelama se u ovoj potresnoj priči kroz svakodnevni život jedne iračke hrišćanske porodice tokom poslednjeg dana oktobra 2010. godine, kada je u bombaškom napadu stradala katedrala Gospe od Spasa u Bagdadu i odnela mnoge živote vernika koji su se u njoj zatekli.

    U nenadmašnom prevodu Srpka Leštarića sa arapskog jezika, svet iračkih hrišćana u današnjim nesrećnim vremenima približava i srpskom čitaocu paradokse i tragediju arapskog sveta uopšte.

     

    „Sinan Antun je jedan od velikih pripovedača našeg vremena.” Alberto Mangel

     

    „Jedan od najeminentnijih pisaca arapskog sveta.“ Al-Ahram Weekly


    „Sinan Antun pruža nam halucinantan uvid u područja sećanja i tragedije Iraka. Njegov roman Bagdadsko pričešće je duboko promišljanje o korenima današnjih problema emigracije i istovremeno potvrda snage književnog izraza.“ Matiјаs Enar

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    2,92 / 350,00 RSD

    Uštedite 50%

    Cena digitalnog izdanja

    2,92 / 350,00 RSD

    Uštedite 50%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija