Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Misterija Olge Čehove - Entoni Bivor

  Misterija Olge Čehove

  Autor: Entoni Bivor

  Prevod: Nenad Dropulić

  Godina izdanja: 2021

  Broj strana u štampanom izdanju: 280

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-521-4095-4

  Izdavač: Laguna

  Život rastrgan revolucijom i ratom


  Predstava Višnjik izvođena je u Hudožestvenom teatru na dan izbijanja revolucije, ali i prilikom proslave sovjetske pobede nad nacizmom maja 1945. Klanjajući se tada po završetku predstave Olga Kniper-Čehova, udovica Antona Čehova, skamenila se videvši u publici svoju rođaku i imenjakinju Olgu – zvezdu nacističkog filma, Hitlerovu i Gebelsovu ljubimicu – kako sedi u prvom redu, među sovjetskim oficirima.

   

  Olga je kao mlada pobegla iz boljševičke Moskve u Berlin još 1920. i tamo napravila uspešnu filmsku karijeru. Uvidevši njenu bliskost s nacističkom elitom, sovjetska tajna služba regrutovala ju je kao agenta dok je ostatak porodice u Moskvi strahovao da će ih pohapsiti zbog njenih mnogobrojnih fotografija s Firerom.

   

  Entoni Bivor donosi dokumentovanu povest o brojnom i zamršenom klanu Čehovih, o Stanislavskom i Hudožestvenom teatru, o opstanku jedne porodice i pozorišnih umetnika tokom Oktobarske revolucije, građanskog rata, Hitlerovog i Staljinovog uspona i nacističke invazije na Sovjetski Savez. Na osnovu novootkrivenih izvora, autor nam rasvetljava tajanstveni život žene kojoj se Hitler divio, a Staljin je poštovao i koja ih je obojicu nadživela.

   

  „Impresivna drama o izbeglištvu, umetnicima i obaveštajcima.“ Independent


   

  „Elegantno ispričana i često dirljiva društvena istorija darovite porodice za vreme revolucije, građanskog rata, diktature i svetskog sukoba.“ New Statesman


   

  „Ovu uzbudljivu i istinitu povest vredelo je izneti na svetlost dana.“ Observer

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  3,33 / 400,00 RSD

  Uštedite 50%

  Cena digitalnog izdanja

  3,33 / 400,00 RSD

  Uštedite 50%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija