Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Srce tame - Džozef Konrad

  Srce tame

  Autor: Džozef Konrad

  Prevod: Nada Ćurčija-Prodanović

  Godina izdanja: 2022

  Broj strana u štampanom izdanju: 176

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-521-4417-4

  Izdavač: Laguna

  Snažna pripovest o sudaru civilizacija.

   

  Objavljen prvi put 1899. godine, Srce tame je roman aktuelan i danas. Džozef Konrad ga je napisao posle osam godina provedenih u Belgijskom Kongu, i u njega utkao složena razmišljanja o modernosti, imperijalizmu, licemerju i zaslugama Zapada, kao i dvostrukom licu „civilizacije“. Čuveni književni kritičar Harold Blum zapisao je da je ovaj roman najviše proučavan i analiziran na američkim univerzitetima i u školama zbog Konradove „jedinstvene sklonosti ka dvosmislenosti“.

  Priču o putovanju u potrazi za Kurtom, nestalim članom administrativne ispostave trgovačke kompanije, pripoveda nam Čarls Marlou. On je zagonetni pomorac-skitnica, i hrabro polazi na putovanje koje će mu obeležiti život. Po dolasku u Afriku, Marlou kao da stupa u neku drugu stvarnost, a čitalac uranja u atmosferu zasićenu užasima teško pojmljivim Evropljaninu toga vremena. Koliko god tema kolonijalizma delovala anahrono savremenom čitaocu, Konrad je u ovom romanu majstorski prikazao sukob vere u civilizaciju sa surovom borbom za profit koja traje i danas.

  Upravo zbog toga ovaj kontroverzni klasik oduševljava čitaoce više od sto godina i inspiriše druga ostvarenja, među kojima se ističe legendarni film Frensisa Forda Kopole Apokalipsa danas.

   

  „Njegove knjige su pune vizija koje osvetljavaju likove od krvi i mesa… Ima se utisak da nikad ne bi mogao da napiše nešto loše ni po cenu života.“ – Virdžinija Vulf

   

  „Impresivan književni stvaralac.“ – Sunday Times

   

  „Konradov roman nas i dalje tera da se pitamo da li je to reska kritika kolonijalizma ili oružje za rasizam. U svakom slučaju, mora se pročitati.“ – Guardian

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  2,92 / 350,00 RSD

  Uštedite 50%

  Cena digitalnog izdanja

  2,92 / 350,00 RSD

  Uštedite 50%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija