Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Srce tame - Džozef Konrad

    Srce tame

    Autor: Džozef Konrad

    Prevod: Nada Ćurčija-Prodanović

    Godina izdanja: 2022

    Broj strana u štampanom izdanju: 176

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-521-4417-4

    Izdavač: Laguna

    Snažna pripovest o sudaru civilizacija.

     

    Objavljen prvi put 1899. godine, Srce tame je roman aktuelan i danas. Džozef Konrad ga je napisao posle osam godina provedenih u Belgijskom Kongu, i u njega utkao složena razmišljanja o modernosti, imperijalizmu, licemerju i zaslugama Zapada, kao i dvostrukom licu „civilizacije“. Čuveni književni kritičar Harold Blum zapisao je da je ovaj roman najviše proučavan i analiziran na američkim univerzitetima i u školama zbog Konradove „jedinstvene sklonosti ka dvosmislenosti“.

    Priču o putovanju u potrazi za Kurtom, nestalim članom administrativne ispostave trgovačke kompanije, pripoveda nam Čarls Marlou. On je zagonetni pomorac-skitnica, i hrabro polazi na putovanje koje će mu obeležiti život. Po dolasku u Afriku, Marlou kao da stupa u neku drugu stvarnost, a čitalac uranja u atmosferu zasićenu užasima teško pojmljivim Evropljaninu toga vremena. Koliko god tema kolonijalizma delovala anahrono savremenom čitaocu, Konrad je u ovom romanu majstorski prikazao sukob vere u civilizaciju sa surovom borbom za profit koja traje i danas.

    Upravo zbog toga ovaj kontroverzni klasik oduševljava čitaoce više od sto godina i inspiriše druga ostvarenja, među kojima se ističe legendarni film Frensisa Forda Kopole Apokalipsa danas.

     

    „Njegove knjige su pune vizija koje osvetljavaju likove od krvi i mesa… Ima se utisak da nikad ne bi mogao da napiše nešto loše ni po cenu života.“ – Virdžinija Vulf

     

    „Impresivan književni stvaralac.“ – Sunday Times

     

    „Konradov roman nas i dalje tera da se pitamo da li je to reska kritika kolonijalizma ili oružje za rasizam. U svakom slučaju, mora se pročitati.“ – Guardian

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    2,92 / 350,00 RSD

    Uštedite 50%

    Cena digitalnog izdanja

    2,92 / 350,00 RSD

    Uštedite 50%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija