Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Čitavog dana bih se vozikao u svom strava plavom vozu - Piter Hobs

  Čitavog dana bih se vozikao u svom strava plavom vozu

  Autor: Piter Hobs

  Prevod: Nataša Srdić

  Godina izdanja: 2022

  Broj strana u štampanom izdanju: 298

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6477-106-1

  Izdavač: Partizanska knjiga

  Reč je o efektno i živopisno zamišljenoj zbirci, sačinjenoj od odeljenih priča koje su prožete zajedničkim temama anksioznosti i dislociranosti, mentalne neuravnoteženosti, i nestabilnim vidovima stvarnosti. Sedam priča predstavljaju snove, numerisane kao u dnevniku; kreću se od bujne muške fantazije o uspešnom udvaranju do strastvenog lamenta nad lepim svetom kao iz snova koji je ugušen lekovima za kontrolu ponašanja. Ovaj gnevni nekadašnji sanjač ustaje protiv „suštinske nemoći kad je reč o mom životu”, što ponavljaju mnogi Hobsovi pripovedači.

  Hobsove moći opisivanja su upečatljive i on na nesvakidašnji način uspeva da dočara iskustvo sna. Istražujući udružene napade na mentalnu uravnotežnost u inventivnom nizu nadrealnih, zlokobnih ili uznemirujućih sredina, Hobs održava poriv ka izbavljanju iz nelagodnih ili košmarnih sredina koji je zajednički njegovim likovima, od kojih su mnogi fizički ili mentalno izolovani i često pod lekovima.

   

  Ova zbirka sadrži dvadeset jednu priču, od kojih su sedam zapravo snovi. Mnogo je u njima tegobe, patnje, bolesti – što nas i ne čudi, sad kad znamo pozadinu njihovog nastanka. I zaista, u njima je toliko osetno proživljeno iskustvo da nas ponekad tera da zastanemo i duboko udahnemo, istovremeno nas nagoneći da nastavimo čitanje, kako zbog toga što su priče sazdane od svega što čoveka čini (ili ne čini) čovekom, a što u srećnim trenucima on olako previdi, tako i zbog piščeve izuzetne pripovedačke veštine i narativnih postupaka koje primenjuje - Nataša Srdić

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  6,67 / 800,00 RSD

  Uštedite 50%

  Cena digitalnog izdanja

  6,67 / 800,00 RSD

  Uštedite 50%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija