Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Božanstvena Lola - Kristina Morato

  Božanstvena Lola

  Autorka: Kristina Morato

  Prevod: Gordana Mihajlović

  Godina izdanja: 2023

  Broj strana u štampanom izdanju: 480

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-521-4698-7

  Izdavač: Laguna

  Biografija fatalne lepotice i kraljice skandala


  „Očaravajuća hronika potrage jedne žene za nezavisnošću.“ – Publishers Weekly


  Zanosna biografija jedne od najintrigantnijih žena viktorijanskog doba.

   

  Lola Montes je bila jedna od najslavnijih i najozloglašenijih žena devetnaestog veka. Andalužanka vrane kose izvodila je skandalozni Paukov ples u najvećim dvoranama širom Evrope, opčinjavajući svojom zadivljujućom lepotom, seksualnošću i šokantnim zanemarivanjem pristojnosti. Ali Lola je bila varalica, zvala se Eliza Gilbert i bila je Irkinja, a umesto dosadnog života u irskoj provinciji sebi je dodelila identitet flamenko plesačice i plemkinje, birajući život pun avantura, slave, seksa i skandala umesto da se pokorava ograničenjima svog porekla i vere.

  Lola je bacila čaroliju na evropsku aristokratiju i najpoznatije intelektualce, političare i umetnike tog vremena. Družila se u Parizu s Aleksandrom Dimom, Balzakom i Žorž Sand. Udavala se tri puta i imala je dugačak spisak ljubavnika među kojima je bio i kompozitor Franc List, s kojim je imala strasnu romansu. Iznad svega, zavela je kralja Ludviga I Bavarskog, koji joj je dao titulu grofice od Landsfelda. Zbog njene ljubavi je bio primoran da siđe s prestola 1848. godine ali je njeno izvajano stopalo držao kraj uzglavlja do kraja života.

  Lola je stigla i u San Francisko na vrhuncu zlatne groznice, gde je živela kao pionir i nastupala za razularene rudare pre nego što je došla u Njujork. Tamo je njen neizbežni pad bio podjednako dramatičan kao i njen uspon. Poznata kao „divlja lepotica“, idealizovana, romantizovana i ocrnjivana Lola je bila čitav vek i po ispred svog vremena, preteča mnogih današnjih medijskih diva.

  Kristina Morato nam otkriva ovu izuzetnu priču o ženi obeleženoj skandalima, pred kojom je klečao čitav svet.

  vidi sve

  Uskoro u prodaji

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija