Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Priče iz celog sveta - Vladimir Pištalo

  Priče iz celog sveta

  Autor: Vladimir Pištalo

  Godina izdanja: 2009

  Broj strana u štampanom izdanju: 133

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6053-033-4

  Izdavač: Agora

  IZVORNE EMIGRANTSKE PRIČE, PRI ČEMU EMIGRANTI POTIČU IZ RAZLIČITIH NARODA I SA RAZLIČITIH KONTINENATA, A PRIČAJU O SVETU KOJI JE STVARNIJI U PROZI NEGO SAM PO SEBI.

   

  Čitalac, čitajući ove priče, privremeno prestaje da bude "on." Okrećući stranice on postaje neko drugi i tako živi mnoge živote. Čitanje tako postaje prvo i najvažnije od svih putovanja.   

   

  "Sa ruba anegdote, katkad nagnuti nad samom provalijom sveta, Pištalovi junaci ("ti uobličeni delovi ništavila") pričaju o onim ličnim istinama koje "greju krv". Pripovedaju, zapravo, svaki, o najbitnijim tačkama vlastite emotivnosti. Iza svake povesti, iza kaskadnog niza događajnog, otkriva se emotivnost kao potka celine. Smisao se, tako, otkriva u doživljenom, koje se predstavlja kao najfundamentalniji sloj stvarnosti.

                 U najpovršnijem dizajnu knjige vidimo, kroz jedan američki prozor, različite nacionalne mentalne enterijere, "iz celog sveta", u koje su, kao u različita odela, obučene njene priče. Junaci, raznobojnim nacionalnim očima, posmatraju manje-više isti svet. Sažimajuću tačku preseka ovih stilskih vežbi literarnog listanja geografskog atlasa svi oni nalaze negde u mentalnom prostoru Amerike. Sama tematska mondijalistička šarolikost, koja prati ovo ljuljanje duša u zamci usamljenosti, viđena kroz naočari ironije, često biva razotkrivena u optici egocentričnosti bića i etnocentričnosti naroda. "

  Nenad Šaponja, Politika

   

  "U Pričama iz celog sveta Pištalo obilazi ovu kuglu od Nigerije do Beograda, od Las Vegasa do Kine. Rat je pohranjen u arhivi sećanja, ili ponegde neumoljivo stoji kao regulator odnosa, ali nije vise središte. Ovoga puta, sa svešću onog koji je uvideo da se "svugde svašta događa", Pištalo obilazi svetsku galeriju likova, tu izložbu čudesa, i ne libi se da bude ciničan. Kao da je vreme tugovanja nad ništavilom prošlo, odnosno kao da se došlo do saznanja da ne vredi mnogo tugovati, da je svaka rezignacija jalova, pa onda dajte da se bar, gorko, nasmejemo. Pištalo je apsolvirao nauk na Balkanu, o čemu je u priči "Mostar" iz Vitraža u sećanju zapisao: "Život se ovde taman okupi u raj, a onda ga vetar oduva. Jedino priče o životu nadživljavaju prevrtljivost istorije i iznova se pokazuju vrednijim od svega što se na Balkanu ikad razmetalo trajnošću." I onda, govorimo o životu, na svim meridijanima! "

   

  Dragana Besara, Reč 

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  3,85 / 462,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  3,85 / 462,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija