Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Venecija - Vladimir Pištalo

  Venecija

  Autor: Vladimir Pištalo

  Godina izdanja: 2017

  Broj strana u štampanom izdanju: 162

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6053-075-4

  Izdavač: Agora

  ''STVARNOST OSTAJE RUŽNO PAČE,

  AKO JE PAŽNJA NE PRETVORI U LABUDA''

   

  Vladimir Pištalo jeste danas jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, a njegova dela, pre svega romani Tesla, portret među maskama i Milenijum u Beogradu, prevode se, ili su već prevedena, na desetak svetskih jezika. Njegov novi roman, Venecija, sasvim na vrednosnom i smisaonom tragu ovih već kanonskih knjiga srpske književnosti, otvara nam i neke nove horizonte.

  Venecija je jedan od najneobičnijih romana naše književnosti upravo zbog svoje komunikacione platforme. Pisana u tananom procepu između bildugsromana i knjige metamorfoza, prateći muzičku strukturu u kojoj su vremena sadašnjeg i počivšeg smeštena u istu ravan, a osenčena poezijom i svetlošću Mediterana, istovremeno, ona iznosi pred čitaoca jednu duboko ličnu priču intelektualnog odrastanja i poetskih metamorfoza, i to kroz  roman o gradu koji ne priznaje ograničenja materije, gradu nastalom uprkos zakonima verovatnoće.

  Pištalov novi roman pokazuje onu brodelovsku ljubav za Mediteran. Kroz knjigu o promeni, knjigu o obrtanju svih značenja u karnevalu, autor posmatra Veneciju na ozarenim licima ljudi iz celog sveta. Traži je u zapisima srpskih i svetskih pisaca, ali i u ličnim i predačkim povestima, u istoriji mediteranskih Slovena, u izbrisanim metamorfozama grčkih kamenih lavova, u Komediji del Arte i, pre svega, u poeziji.

  Pisana između načela da je ‘'ceo svet zaključan , a ključevi se ne vide'' i da je ''metafora alatka stvaranja koju je Bog zaboravio u svetu'', Venecija predstavlja drugi svet u ovom svetu, u remboovskoj ‘'nenastanjivoj strani vazduha''. Ona je metafora duhovne potrage, naš Roman o Čarnojevicu za dvadeset i prvi vek, omaž Felinijevim svetim ludama, omaž Kazanovi, koji je trčao maraton kroz tela žena. Poput himere samog grada i roman Venecija je začudna sinkretistička mešavina, književni odgovor na postojanje ove ‘'plutajuće bajke''.

   

  Pred nama je, dakle, duboko najličnija knjiga najpoetičnijeg srpskog pisca.

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  4,49 / 539,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  4,49 / 539,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija