Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Korto Malteze - Vladimir Pištalo

  Korto Malteze

  Autor: Vladimir Pištalo

  Godina izdanja: 20187

  Broj strana u štampanom izdanju: 57

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6053-017-4

  Izdavač: Agora

  Knjiga kojoj ni srce Malog Princa ne može odoleti

  Književna i strip imaginacija, na jednom mestu, u noveli Korto Malteze, otvaraju istovremeno vrata i vidljivog i nevidljivog.

  Ovaj romantični junak („Odisej bez cilja, setni maneken epohe u kojoj elektricitet prekida doba senki, gusar koji u mreži meridijana traga za legendom“) doplovljava na Haiti.

  Odmah se suočava sa zlim silama predstavljenim u vidu lokalnog bosa, vlasnika svega i svačega u tom nesretnom mestu. Sukob je na život i smrt, a između njih su – nekoliko dana, lepotica Hermina, vudu magija, rat u Evropi, revolucija u Kini.

  Malteze ubija svog protivnika, mnogima je zbog toga lakše (barem trenutno), a on, kako to inače biva, odlazi.

  Posledice vudu magije oseća još neko vreme. Sve se to dešava u egzotičnom miljeu „afričke kulture u rasapu, preko koje je pošećereno hrišćanstvo“.

   

  „Korto Malteze nije zamišljen kao sinopsis za novu strip-epizodu (mada bi se mogao i tako posmatrati) već je, najpre, reč o tekstu koji, pozajmljujući matricu drugoga medija, njegov žanrovski okvir i ceo onaj asocijativni potencijal koji uz to ide, do principa literarnosti stiže na neočekivan način. (…) U pitanju je delo koje se ne iscrpljuje u prvom čitanju, niti pretežni deo svoje zanimljivosti zasniva na neobičnosti i apriornoj intrigantnosti intermedijskog eksperimenta. Pre bi se reklo da je autor nastojao da nam ispriča svoju verziju bajke“

  Mihajlo Pantić


  „Već sama činjenica da Pištalova novela Korto Malteze predstavlja kuriozitet, a verovatno i presedan u setskoj književnosti, dovoljna je da joj obezbedi mesto ne samo u populističkim hronikama masovnih medija nego i u potonjim istoriografskim obradama. (…) Pištalo se ne bavi samo feeling-om, pa ni samo mnoštvom motiva iz ovog stripa; on pokušava da zaroni u samu strukturu i suoči se s njegovim, kako sadržinskim elementima, tako i sižejnim postupcima.“

   

  Zoran Đukanović

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  2,57 / 308,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  2,57 / 308,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija