Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Dvadeset stepenika - Elija Koreja

  Dvadeset stepenika

  Autorka: Elija Koreja

  Prevod: Ana Kuzmanović Jovanović

  Godina izdanja: 2019

  Broj strana u štampanom izdanju: 178

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-89597-23-3

  Izdavač: Štrik

  Zbirka Dvadeset stepenika donosi jedanaest pripovedaka koje su sve napisane zbog nečije želje. Uhvaćena je, recimo, „drugi pogled“ na Ugledanje na ružu čuvene brazilske spisateljice Klaris Lispektor, dok je Noć u Ladendenu omaž Emili Bronte, a Jedinstvena dama lična posveta autorke samoj književnosti.

  U svim pričama glavne su junakinje, smeštene u grotesknom univerzumu gde se dobro i zlo jedva razlikuju. „U pitanju je čudovišna, htonska ženstvenost, u nevidljivom vremenu. Začarane, osakaćene, žene obeležene fatalnom sudbinom, daleko od snova i uhvaćene u svoje priče, uz muškarce koji su tu gotovo uvek da potcrtaju tragičnu ženstvenost.“ (iz pogovora Ane Kuzmanović Jovanović)

  Elija Koreja je značajna, upečatljiva, originalna i višestruko nagrađivana portugalska autorka koja prvi put pred srpskom čitalačkom publikom rasprostire svoj autentični književni univerzum.

   

  Elija Koreja (1949) rođena je u Lisabonu, gde je i diplomirala romansku filologiju. Piše poeziju i prozu, prevodi i predaje. Svoje detinjstvo i najranije obrazovanje opisuje kao veoma neuobičajeno za ono doba – progresivno, egalitarno i nimalo seksističko. To, i kasnije obrazovanje, učiniće da Koreja stvori originalno književno delo koje sjedinjuje različite uticaje: od antičke drame, preko magičnog realizma i francuske feminističke misli, do portugalskog i engleskog romantizma. Dela Elije Koreje ovenčana su svim značajnijim portugalskim nagradama, među kojima se izdvajaju Nagrada portugalskog PEN kluba, Književna nagrada Maksima, Nagrada fondacije Ines de Kastro Kazino de Povoa, Nagrada Veržilio Ferejra, Književna nagrada Korente Deskritas i prestižno priznanje Kamois. 

  Zbirka Dvadeset stepenika nagrađena je književnom nagradom koja nosi ime slavnog portugalskog pisca romantizma Kamila Kaštela Branka.

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  5,00 / 600,00 RSD

  Uštedite 25%

  Cena digitalnog izdanja

  5,00 / 600,00 RSD

  Uštedite 25%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija