Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Pustinja - Živojin Ivković

    Pustinja

    Autor: Živojin Ivković

    Godina izdanja: 2018

    Broj strana u štampanom izdanju: 295

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-7702-238-9

    Izdavač: Udruženje nezavisnih pisaca Srbije

    „Pustinja“ nije ljubavni roman, „Pustinja“ je knjiga o ljubavi, o ljubavi čoveka prema porodici, prema ženi i prema Bogu, ali i o ljubavi Boga prema čoveku.

    Ovo nije knjiga koja daje odgovore, ovo je knjiga koja će vas dok je čitate nagnati da razmišljate i da preispitujete, da rušite tabue i otkrivate sebe.

    Šimun živi mirnim, pregalačkim životom s porodicom u Jerusalimu. Sve se menja kada Varava ubije njegovu kćerku Rebeku. Pošto Pontije Pilat usled zakulisnih političkih intriga i interesa oslobodi osuđenog Varavu, Šimun odlučuje da se osaveti verujući da će tako, svojom rukom ostvariti pravdu i ubija zločinca i beži. Progoneći ga, bahati rimski vojnici izazivaju smrt njegove žene Sare. Nakon tih tragedija, Šimun odlazi u pustinju vapeći za jedinim mogućim izlazom – smrću. Ali tu se neočekivano sreće s bićem čiju prirodu ne prepoznaje – da li je to sin božji, Bog, Sotona ili Šamhazal, jedna od njegovh emanacija? Šimun spoznaje da ništa nije onakvo kakvim bismo, usled svoje ograničenosti i samoljubivosti, želeli da bude... Šimunova drama u pustinji narativno se prepliće s doživljajima njegovog starijeg sina Aleksandra koji takođe vapije za pravdom videći njeno ostvarenje u delatnom Mesisi, kao i poslednjim časovima života Isusa Hrista  opisujući njegovo okruženje drugačijim no ono na koje smo navikli.

    Roman Pustinja predstavlja višeslojno, provokativno i kontroverzno viđenje događaja koji su izmenili tok svetske civilizacije, napisano kroz prizmu piščeve lične tragedije sa kojom se čitalac emotivno identifikuje čineći osobnu tragediju univerzalnom. Pustinja oslikava društvo i preispituje ograničenost čovečje prirode, postojanje sudbine ili pak dela božje promisli, kao i pitanje dobra i zla.

     

    Pustinja je roman u srpsku književnost uvodi i nov kritički diskurs na teološki narativ, u svakom slučaju drugačiji, promišljen i provokativan.

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    3,30 / 396,00 RSD

    Uštedite 40%

    Cena digitalnog izdanja

    3,30 / 396,00 RSD

    Uštedite 40%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija