Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Ćutanja iz gore - Mirko Demić

  Ćutanja iz gore

  Autor: Mirko Demić

  Godina izdanja: 2016

  Broj strana u štampanom izdanju: 220

  Pismo: Ćirilica

  ISBN: 978-86-6053-177-5

  Izdavač: Agora

  Ova knjiga je dobila nagradu velikog žirija Večernjih novosti „Meša Selimovič“ za 2016.

   

  Ćutanja iz Gore Mirka Demića prvi su deo njegovog petoknjižja sačinjenog od već objavljenih knjiga: Molski akordi (2008, 2009, „Andrićeva nagrada“), Ataka na Itaku (2015), Trezvenjaci na pijanoj lađi (2010, nagrada „Dejan Medaković“) i Po(v)ratnički rekvijem (2012).

   

  Petrova gora je glavni junak ove fantazmagorije, kako mitska tako i stvarna, čija se istorija prati od predrimskog i rimskog doba, sve do savremenosti. Tako se raspliću predanja o njenom postanju i poreklu imena, uz narodnu pesmu o nastanku i nestanku Petrove gore, „Kaluđersko vrelo“, čiji su stihovi utisnuti na početku svakog poglavlja.

   

  Srećemo tri pripovedača: Leša Samouka, poslednjeg krajiškog proroka, čiji glas istovremeno i otvara i zatvara ne samo svako poglavlje već i čitavo petoknjižje svojevrsnim „Epilogom koji je na početku“; upraviteljku sanatorijuma, koja progovara u „Prologu, koji je na kraju“; i naratora centralne priče. U Ćutanjima iz Gore mešaju se beskonačne polemike Adama i Adame, Nikog i ničega i Nekog i nečega, Duše i tela, Petra i Pavla, igumana i kralja...

   

  Priča je otvorena mitingom na Petrovoj gori, u martu 1990. godine, kada buka ljudskih tela budi pokojne duše što tu počivaju. Govori mrtvih najavljuju zlosrećne sudbine živih koje su ovekovečene u delovima petoknjižja koja su usledila.

  Nenad Šaponja

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  5,13 / 616,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  5,13 / 616,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija