Uloguj se

    Prodavnica e-knjiga

    Antologija australijske priče - Majkl Vajlding i Nataãa Kampmark

    Antologija australijske priče

    Priredili: Majkl Vajlding i Nataša Kampmark

    Prevod: Nataša Kampmark

    Godina izdanja: 2012

    Broj strana u štampanom izdanju: 244

    Pismo: Latinica

    ISBN: 978-86-6053-114-0

    Izdavač: Agora

    PROZNI PEJZAŽ AUSTRALIJE

     

    Više je razloga da najnovija Antologija savremene australijske proze izgleda baš ovako. Dvadeset tekstova koji se nalaze u ovoj Antologiji dolaze sa prostora čija se društveno-istorijska drama odigravala na širokoj pozornici „bezvremene zemlje“, koja sa Evropom „ne deli ni godišnja doba ni zvezde“. Ne deli ni labudove. Poput australijskih crnih labudova i njeni književni stvaraoci morali su dokazivati svoju autentičnost i vrednost, boriti se protiv predrasuda i uložiti puno napora da svet čuje i njihovu pesmu.

    Nastala kao rezultat saradnje srpsko-australijskog uredničkog tandema Antologija okuplja dvadeset savremenih proznih pisaca (Moris Luri. Frenk Murhaus, Karmel Berd, Piter Koris, Nikolas Haslak, Majkl Vajlding, Robert Dru, Marel Dej, Kolin Talbot, Inez Baranej,  Gari Dišer, Najdžel Kraut, Brajan Kastro, Kejt Grenvil, Aleksis Rajt, Nikolas Džous, Dejvida Bruks, Venera Armana, Melisa Lukašenko) čije su književne i lične priče izraz tendencija australijske literarne scene u proteklih petnaest godina.

    Ova prozna pošiljka namenjena srpskim čitaocima izraz je kreativnog lanca u kojem se karike oslanjaju jedna na drugu, te su u njoj zastupljeni pisci koji su stvorili moderni australijski pripovedački idiom i nastavili da ga razvijaju do danas, kao i oni koji su svojim delima potvrdili svežinu, vitalnost i nepobitno mnogostruke potencijale pripovedne književnosti u Australiji.

    Već letimičan pogled na njihove životne i literarne biografije otkriva tri značajne odlike aktuelnih australijskih književnih stvaralaca i literarnog prostora: multikulturalnost, povezanost sa drugim oblicima kako umetnosti tako i nauke, i kosmopolitski karakter. Pri tom, osećaj dislociranosti i diskontinuiteta danas nalazi se uglavnom u tekstovima pisaca koji ne pripadaju dominantnom anglofonom etosu i u čijim se delima ispoljava višestruko kulturno nasleđe. Autori sicilijanskog, mađarskog, portugalskog, kineskog, poljskog i nadasve aboridžinskog porekla, koji su zastupljeni u ovoj Antologiji, omogućavaju srpskom čitaocu da stekne uvid u multikulturni karakter proznog stvaralaštva Australije.

     

    Knjiga vodi čitaoca na putovanje kroz sve veće gradove Australije, ali i kroz njenu jedinstvenu unutrašnjost, gde će, između ostalog, prisustvovati dirljivim susretima, pratiti prepirku između lika i pisca, čitati misli jednog pokojnika, slušati ispovest korumpiranog sudije, zaviriti u istorijske arhive, spoznati spisateljske dileme i biti svedoci jednog atentata – sve to u pričama koje će ga očarati kao što je svojevremeno crni labud očarao Napoleonovu suprugu Džozefinu. 

    vidi sve

    Cena digitalnog izdanja

    10,27 / 1.232,00 RSD

    Uštedite 30%

    Cena digitalnog izdanja

    10,27 / 1.232,00 RSD

    Uštedite 30%

    Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
    Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


    Android Aplikacija iOS Aplikacija