Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Neprevodivi rečnik sinonima - Lebrecht Gaspar

  Neprevodivi rečnik sinonima

  Autor: Lebrecht Gaspar

  Godina izdanja: 2020

  Broj strana u štampanom izdanju: 99

  Pismo: Latinica

  Izdavač: Udruženje nezavisnih pisaca Srbije

  Roman baziran na psihološkom i emocionalnom naboju članova jedne porodice, koja se sticajem zlosrećne sudbine svela na sopstvene krhotine, prati sudbinu oca – mučenog krivicom zbog propuštene prilike da spase sina i kćerke – progonjene porodičnim bremenom. Njen pokušaj da ode u svet, preispitivanje vlastitog postojanja analiziranjem i evociranjem uspomena i sećanja na život sa ocem, slikarom đerdapskih mitova, njegovih životnih nedaća tokom podizanja dvoje dece, nakon misterioznog nestanka njihove majke – maestralan je odraz previranja i lomova pojedinca suočenog sa sobom i sa činjenicom da od onoga od čega smo sazdani nema bega.

  U razvoj događaja i živote glavnih likova, nenametljivo i posredno, a u vezi sa smrću jednog člana porodice, uključeni su i neki od posljednjih događaja iz bliske nacionalne prošlosti: rat u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i bombardovanje Srbije i u vidokrug uvode ljudsku brutalnost i surovost sa čijeg ruba više nema povratka u svakodnevne i realne životne okvire. Bez direktno iznesenih stavova, roman na slikovit i potresan način govori o uticaju istorije na sudbinu pojedinca, razaranje porodice i samoga društva, a porodična drama – od svojih početaka natrunjena sujeverjem i uslovljena nekavim silama što izviru iz svake pukotine drevnog podneblja kom pripadamo, upućuje na ono što smo nekada bili, ono od čega smo sazdani, što nam je prošlost i okvir budućnosti.

  O Lebrechtu Gasparu, slikaru, književniku i kolumnisti, malo se zna, tek ponešto, na primer da je potomak Srba i Podunavskih Nemaca, da je rođen u Lepenu nadomak Poreča na početku druge polovine XX veka, da se školovao u Beogradu i Münchenu, te da je početak XXI stoleća započeo u svojevrnoj poluilegali dobrovoljne svakovrsne pa i političke emigracije. Živi i radi u tišini i osami na nepoznatoj lokaciji.

  Lebrecht Gaspar piše romane, novele i priče. Do sada je napisao 10 a objavio 7 romana i novella, kao I veliki broj priča. Svoje publicističke radove objavljuje u pisanim i elektronskim medijima.

  Lebrecht Gaspar je dobitnik knji#evne nagrade „Zlatna sova“  za romane „Obala“ (Die Küste)  2013. godine i „Neprevodivi rečnik sinonima“ 2019. godine. Za roman „Pepelište“ 2014. godine je dobio nagradu SJOS.

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  3,30 / 396,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  3,30 / 396,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija

  Više od istog autora

  vidi sve