Uloguj se

  Prodavnica e-knjiga

  Kraj veka - Vladimir Pištalo

  Kraj veka

  Autor: Vladimir Pištalo

  Godina izdanja: 2010

  Broj strana u štampanom izdanju: 167

  Pismo: Latinica

  ISBN: 978-86-6053-036-5

  Izdavač: Agora

  Jedna od najpoznatijih knjiga priča Vladimira Pištala, najprevođenijeg savremenog srpskog pisca.

   

  Nežne i  tamne, slobodne  i  bezobrazno inovativne, Pištalove  pripovetke  vuku  uticaje iz slikarstva, muzike, filma, reklame, spota.

   

  Pištalo pokazuje šta sve može, iščcauravajuci se  iz priče u priču .  Forme se menjaju. Ostro fokusirana emocija ostaje. Ove priče predstavljaju, da se poslužimo Ibzenovim rečima "borbu sa trolovima u lavirintima srca".

   

  U pričama zbirke Kraj veka reč je i o ritmu u kome se kotrljaju rečenice i pripovesti. Njih, u suštini, spaja postupak građenja slike. Priča je za Pištala samo okvir za mogućnost, čiju lakoću, ili vilenost, omeđuje, ipak, san. On računa na kanale bajkovitog u strukturi čitaoca i zato inkarnira bajku kao mogućnost za čitanje. Paralelno sa sa nedvosmislenim detaljima fabule, glavni događaji ovih priča zbivaju se i dalje u rečenicama, čije su slike, počesto, odrazi poetičkih detonacija. Slikovno se iskazuje kao preosmišljena duhovnost, kao jedno od utočišta savremenog proznog izraza. Preosmišljava se opažajno putem neuočenog, onog što potiče iz nestvarnog. Slikovnost svake rečenice, pa i njenih delova, stvara kod čitaoca utisak da je svet ‘realnog' samo magistrala na kojoj se sustiču i razilaze nizovi svetova.

   

  Nenad Šaponja

  vidi sve

  Cena digitalnog izdanja

  3,85 / 462,00 RSD

  Uštedite 30%

  Cena digitalnog izdanja

  3,85 / 462,00 RSD

  Uštedite 30%

  Čitanje ove e-knjige je moguće samo u aplikaciji.
  Preuzmite besplatnu Novinarnica aplikaciju NA VAŠ TELEFON ILI TABLET i ulogujte se koristeći Vaše korisničke podatke.


  Android Aplikacija iOS Aplikacija